... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2011. május 30., hétfő

az múzeumokrúl

...egyrészt a miénkről: hétvégén ismét program várja az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumban (szinte a sajtótájékoztatóval egyidőben teszem közzé az invitálást) : június 5-én újra Göcseji Randevú, amely a kulturális programok mellett széles helyi termék kínálattal csábítja a látogatókat, ehhez holnap már konkrét tudnivalókat is csatolunk*; 
másrészt pedig kis kitekintés arról, hogy a múzeum örök, a múzeum az kell és a múzeum nem unalmas: rockmúzeum nyílt Nyitragerencséren.

*most (klikkelésre nő): 

2011. május 27., péntek

háborúk, hírek

A napokban bejárta a világsajtót a hír, miszerint 15 év után a szerb hatóságok elfogták a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic-ot. Az egykori tábornokot csaknem kilencezer bosnyák férfi és fiú halálának okozásával, az 1995-ös srebrenicai mészárlásért népirtással és más háborús bűnökkel vádolja a nemzetközi bíróság.
Szerdán pedig a magyar származású Robert Capa-ra emlékezett a világ, aki negyvenévesen, 1953. május 25-én indokínai haditudósítása során taposóaknára lépett Thai-Binben. Túl közel ment.
Két megrázó fotó, az összes ostoba háború oltárán.







2011. május 26., csütörtök

ajánló

már látszik, hogy én nem leszek ott, de ha valaki épp arra járna, ne hagyja ki.

mm, mint múzeummarketing

A mostani időkben bizony ez mindenki által be-, és felismert tény, hogy a cégér nem csak a jó boroknak kell, és a múzeumok sem lehetnek már életben meg bizonyos pr-, és marketing tevékenység nélkül. A legjobban a világon mostanában az érdekel, hogy az emberek szándékát, amely alapvetően ritkán van alapbeállításként készleten náluk, mivel lehet feléleszteni olyasmi dolgok iránt, mint múzeumi kiállítás és rendezvény és programok. Ezzel kapcsolatos dilemmám és érdeklődésem a munkahelyemen is ismert, ezért kaphattam a következő cikket is, amit egyfelől köszönök, másfelől meg is osztok. (Harmadrészt meg nyugodtan lehet engem ostromolni ötletekkel itt is, és e-mailben is.)

2011. május 23., hétfő

tájak, házak

Kicsit elhavaztam az utolsó néhány napban, szóval a most következő nem épp friss sztori, hanem pénteki, de attól még számomra kedves, és remélem, másnak is az lesz, olyannyira, hogy jól fel is kerekedik tájházakat nézni. :) Az úgy volt, hogy pénteken mi is felkerekedtünk, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a megyében lévők, legalábbis közülük azok, amelyek egy körben bejárhatók. Túránkat Káváson kezdtük, ami rögtön két ház. Az egyik még 20-25 éve is lakott volt, ami egészen elképesztő, ha az ember belegondol, éppen akkor mit csinált.

Kávás után Zalalövőre mentünk, ahol egyrészt megnéztük a múzeumot a Borostyánút emlékeivel, másrészt pedig a Villa Publica Romkertet






Harmadrészt itt is sor került a népi műemlékre, a helyi tájházra. Ízelítő következik. 



Ezt követően Csesztreg felé vettük az irányt. Érdekesség: a vendégkönyv tanúsága szerint az elmúlt egy hétben a magyar vendégek mellett franciák, olaszok és németek is áldoztak a népi kultúra oltárán :) 

   Csesztreg után Dömeföldére mentünk, és csak egy kicsit tévedtünk el. 


A tájházak mutatják, hogy nem teljesen veszett a világ: egyrészt, mert a közösségek ragaszkodnak a múltjukhoz, másrészt mert ezt szinte ingyen és érdek nélkül teszik: a tájházak állagmegőrzésére ugyanis nincs pénz. Szóval a helyzet nem teljesen reménytelen, még ha fejünkre omlik is helyenként a tető.

2011. május 19., csütörtök

móki, muri

Nem érzékeltem a kifejezett tolongást, hogy mindenki szeretne részt venni a tárlatvezetésemen, de még van egy nap. :)
Ami a többit illeti, hétvégén lesz a Múzeumok Majálisa: aki ellátogat Budapestre, az egyebek mellett találkozhat a kollégákkal, vásárolhat a kiadványokból. 

Itt Zalaegerszegen pedig várjuk a kedves érdeklődőket a jelenlegi kiállításainkra:

„Központok a Zala mentén”
A tárlat a mai Zala megye területén, a történeti idők folyamán létezett, illetve létező három regionális központ, a római kori Salla (Zalalövő), a IX. századi illetve Árpád-kori Mosaburg/Zalavár, és az újkori központ, Zalaegerszeg történetét mutatja be.

Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény
Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) a 20. század egyik legjelentősebb, nemzetközileg leginkább ismert magyar szobrásza – a Göcseji Múzeumban mintegy 40 szobra és kisplasztikája tekinthető meg.

Németh János keramikus állandó tárlata
A kiállítás Németh János Munkácsy-díjas keramikus, szobrász, érdemes művész közel hat évtizednyi munkásságából ad ízelítőt: a göcseji népi fazekasság szellemiségén és formavilágán keresztül.  

GébArt20
Összeállítás a zalaegerszegi művésztelepen valaha megfordult képzőművészek itt készült munkáiból, egyben jubileumi kiállítása az idén 20 éves alkotói műhelynek. 

És, végül (de nem utolsósorban...) A Móki, vagyis a mókus, aki ma a skanzenben hosszan kellette magát nekünk. 





2011. május 17., kedd

sok kicsi

mára pedig egy kis közszolgálat, a klasszikus értelemben.
Köszönjük. És, csak a jószándékú emberek motiválása végett :) néhány adat: egyetlen falumúzeumi épület tetőszerkezetének javítása, zsuppolása anyagköltséggel és munkadíjjal 6 millió forint. A terület fenntartása évente 8 millió forint. Az állatok, akik a skanzenben laknak, havonta húszezer forintba kerülnek - táplálék szinten. A hiányzó szennyvízrendszerről pedig még szó sem esett. Szóval, aki teheti, hogy gondol ránk, annak köszönjük és vendégem egy tárlatvezetésre

ÉS: egy program holnapra

2011. május 16., hétfő

se nem

Amit most ajánlani fogok, az se nem múzeum, se nem Zalaegerszeg. Ráadásul ostoba fegyverek (elnézést kérek minden harcászati hívőtől). Ami miatt mégis idekerül, az a helyszín. Istenem, bár körülbelül 20 éve nem élek ott, még mindig oda megyek haza. Szóval, így lesz híres egy tizenkétezres lélekszámú, somogyi kisváros: Nagyatád.

még egy darab a múltból

ezúttal Zalaegerszegről, itt.

rezi

A hétvégén Reziben jártunk egy múzeumpedagógiai program révén, mégpedig ún. régészeti témanapra kísértünk negyedikes gimnazistákat. A látvány más kiegészítő program nélkül is megér egy napot (meg azt a mintegy 10 gyalogos kilométert, amíg az ember fel, illetve lejut.)

Rezi várának romja a Meleg-hegy hirtelen letörő és elkeskenyülő, 418 m magas dolomitgerincének Zalaszántói-medencére néző fokán áll. A XIII-XIV. sz.-ban épült hegyi várból ma már csak a lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. A ma is álló 120-180 cm vastag falak magassága 8-10 m - a panoráma pedig csodálatos. 





világ, háló

Örömteli levelet hozott a posta találtam a postafiókomban: Székely István, a muzeum.lap.hu szerkesztője értesített, hogy "releváns linket" ajánlottam az oldalra, így a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának intézményei mostantól elérhetők erről a gyűjtőportálról is. Egyébként káprázatos dolgok vannak itt, tényleg. Komoly szándék és érdeklődés esetén erősen időrabló :)

2011. május 12., csütörtök

a malom, ami köré az egész falumúzeum épült 43 éve

életről, halálról

...egyszer csak ott tartottunk, hogy mennyire hiábavaló dolog gyűjtögetni a tárgyakat egy életen át (?)*. Akad, akinek volt már "hagyaték-élménye" családon belül, amikor előkerültek dolgok, amikkel nem volt mit kezdeni, mert az ember nem dobja ki, nem adja el - és még a legjobb verzió, hogy elajándékozza valaki olyannak, akinek szüksége van rá, örül neki, etc. A mi (bérelt :)  ) lakásunk is egyre inkább zsúfoltnak tűnik, mert néhány ezer könyv és cd még rendezhető, de vannak más relikviák is...Megválni valamitől nem könnyű, itt egy ötlet a szelektálásra  - de azért az elgondolkodtató, ha például 2050-ben valaki rekonstruálni szeretné, hogyan éltünk a 'tizes években, mit látna? És egyáltalán: van-e limit, hogy hány igazán fontos dolog (tárgy) fér el az ember életében?

* szerintem az, mások szerint meg nem, itt jegyzem meg, hogy ez a saját véleményem.

2011. május 11., szerda

ajánló

Találtam egy érdekes cikket (természetesen nem ezt kerestem), de tanulságképp belinkelem: egyrészt, mert jól mutatja, hogy változik az idővel a néprajz kutatási tárgya, másrészt meg mert szellemesen épít arra, hogy mi a néprajz sokak által  f e l t é t e l e z e t t  kutatási tárgya. jó szórakozást.

nem lehet abbahagyni, képek még

2011. május 10., kedd

Képek

A két helyi múzeumhoz készítünk prospektust, ehhez válogatunk képeket, és ilyenkor szinte irigylem magam, azért amit csinálok, meg azért, ahol vagyok, de tényleg. Bizonyítékként mellékelek két képet a Falumúzeumról, természetesen mindegyik állat(os) :).

ez is, az is

Most már aztán tényleg lassan lecseng ez a fesztiválmánia, csak még gyorsan elmondom, hol láthatja, miről maradt le az, aki hétvégén nem jött el: például itt.

És, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, van újabb programajánlatunk:

Két helyszínen nyílik tárlat a 20 éves fennállását ünneplő GébArt nemzetközi művésztelep gyűjteményéből május 13-án, pénteken.
A Göcseji Múzeumban kiállított kollekciót 16 órakor méltatja Wehner Tibor, míg a Gönczi Galériában látható alkotásokat 18 órakor elemzi P. Szabó Ernő. A múzeumban Gyutai Csaba polgármester, a galériában dr. Gyimesi Endre miniszteri biztos mond köszöntőt. Közreműködik a Tapasztalt ecsetek zenekar (Kopasz Tamás, Szurcsik József, Wahorn András).
Ugyanaznap, de nem Zalaegerszegen, hanem Keszthelyen ez lesz. Aranyhíd.
B A L A T O N.
Egyébként megnyitóra járni praktikus, lehet látni sok érdekes embert, és megtekinthető minden kiállítás ingyér'. Ha már más motiváció nincs, bár ez ronda dolog, ilyet mondanom nekem nem szabadna, de van ez a szemlélet, hogy a kisebb rossz jó, mint a nagyobb (vö. az emberek egyáltalán nem járnak el sehova, mert nincs pénzük, annál sokkal jobb, hogy legalább ilyenkor van alkalom látni klassz dolgokat.)Szerintem.
És az Olvasók szerint? :)

2011. május 9., hétfő

Fesztivál után


Remélem, akit sikerült belelkesíteni, az még pénteken, vagy szombaton ideért, mert a tegnapi időjárás alaposan megcsappantotta az elhivatottságot az amúgy kiváló programok iránt. Sajnos, az időjárásra még nincs hatásunk, de ami késik, nem múlik, ugye. :) Ami a fazekastalálkozót illeti, összességében -és szondázva a közönség véleményét - senkinek nem okozott csalódást, sőt. A legtöbb érkező tudja, mire számíthat, ideértve a mestereket és az érdeklődőket, a színpadon folyton történt valami, a skanzen pedig önmagában is gyönyörű, nagyot hibázni ezzel tehát nem lehet, leszámítva az esőfaktort, ami be is következett az utolsó nap - de ezzel együtt is azt gondolom, hogy van remény: legalábbis számomra megnyugtató látni, hogy a tucatáruk és műanyagok korában van keletje (még) a kézzel készített használati tárgyaknak. A képet Seres Péter készítette, akinek ezúton is köszönöm, bár nem tud róla, hogy átvettem, és bár épp ma délben osztottam meg vele, mit gondolok az emberekről, akik lenyúlják a mások dolgait, csak nem fog haragudni, elvégre nna. :)

2011. május 6., péntek

Dolgok

Nohát, kedves Olvasók, Óperencián innen, s túl, aki megteheti, az jöjjön most Zalaegerszegre, jó kis napoknak nézünk elébe. Részint mert ma délután elkezdődik a VIII. Országos Zalaegerszegi Fazekas-Keramikus Találkozó, Fesztivál és Verseny* (tessék a címből is kiérezni és meglátni, hogy TÉNYLEG minden lesz, ami szem-szájnak ingere, és mindenki itt lesz, aki számít:) ), részint pedig ugyancsak ebben a városban, ugyancsak ma délután kezdődik a VII. Göcsej Filmszemle, ahol egyebek mellett nonstop filmvetítés a beérkezett pályamunkákból, Polgár Odett koncert, Kriszti és a Magyarhang koncert számít a figyelemre. A gondos szervező(k) még egy mediterrán udvarral is kedveskednek a közönségnek, ahol egy sörborunikum kávé mellett kulturáltan lehet fejtegetni akár az élet értelmét, akár mást**. Kalandra fel! :)

*részletes program alant olvasható
**program: http://www.zegtv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=2371

2011. május 5., csütörtök

VIII. Országos fazekas- és keramikus fesztivál

2011. május 6. és május 8. között a szakma legjobb fazekasai adnak randevút egymásnak, és találkoznak a közönséggel a Göcseji Falumúzeumban. A VIII. Országos fazekas- és keramikus fesztiválon az elmúlt évek hagyományainak megfelelően változatos díszítményű, formájú fazekakban, tálakban, csuprokban, valamint sütő-főző edényekben gyönyörködhetünk. Három napon át nézelődhetünk és vásárolhatunk a - szinte valamennyi tájegységet képviselő - mesterek munkáiból, pihenésképpen pedig megismerhetjük a fazekas mesterség fortélyait, bíztathatjuk a fazekas verseny résztvevőit, megkóstolhatjuk a hagyományos göcseji ételeket és szórakozhatunk a dunántúli hagyományőrző folklórcsoportok bemutatóján. Találkozzunk a Göcseji Falumúzeumban pénteken délután kettőkor a megnyitón! 


Programok:
Május 06. péntek
14.00-17.00 Kirakodóvásár
Hagyományos fazekas termékek a magyar fazekas központokból: Tata, Csákvár, Korond, Nagybánya, Beszterce, Torda, Barcaság, Szászkézd, Őrség, Tüskevár, Zala, Sárköz, Szekszárd, Tiszafüred, Mezőcsát, Muraköz és Dráva mente, valamint iparművészeti kerámiák és mai használati tárgyak, sütő-főző edények.
Meghívott fazekasok: 40 fő az ország minden részéről.
Mesterség-bemutató és játszóház
Vásári fényképezés
Pajtagaléria: A nyugat-dunántúli lábas edények
14.00 Ünnepélyes megnyitó
Köszöntőt mond: Gyutai Csaba polgármester
14.30 Fazekas Konferencia
14.00-18.00 A Zala Megyei Gyermek Néptánc-Népzene Szakági Bemutató
Május 07. szombat
10.00-19.00 Kirakodóvásár Pajtagaléria: A nyugat-dunántúli lábas edények
10.00-13.00 Fazekas verseny (Téma: Az őrségi lábas edények)
10.00-13.00 A Zala Megyei Gyermek Néptánc-Népzene Szakági Bemutató
14.00-18.00 Folklór program
Zalai Táncegyüttes
A “Bátai Sárköz” Néptáncegyüttes
Bartina Néptáncegyüttes, Csurgó Zenekar
18.00 Táncház
Május 08. vasárnap
10.00-19.00 Kirakodóvásár
Pajtagaléria: A nyugat-dunántúli lábas edények
4.00-18.00 Folklór program
Énekes Lenke Hagyományőrző Együttes, Vitnyéd; Muravidéki Táncegyüttes, Lendva; Gencsapáti Hagyományőrző Együttes
18.00 Táncház
A fesztivál ideje alatt kiegészítő programok:
Jurta kiállítás, Kádár Ferenc vándorfényképész vásári fényképezése
Gyermekprogramok: szekerezés, lovaglás, játszóház
Tájegységi gasztronómiai kínálat
Tombola: a tavalyi fazekas verseny edényeinek kisorsolása!

2011. május 4., szerda

Nyári Napközis Kézműves Tábor a Göcseji Falumúzeumban

Szeretettel várjuk a Göcseji Falumúzeumba (8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.)
a népi hagyományok, népművészet iránt érdeklődő gyerekeket, (7-12 éves korig)
akik pedagógusok, népművészek, kézművesek vezetésével
tartalmas nyári programban szeretnének részt venni.

A kézműves tábor tervezett programja:

Hétfő:
  • Ismerkedés a Göcseji Falumúzeummal, tárlatvezetés, játékos vetélkedők
  • Korongozás, agyagozás, nemezelés,

Kedd:
  • Milyen is a Zalalövői hajlított ház?
  • Gyöngyfűzés, gyöngyszövés, nemezelés, karmantyúbaba készítése

Szerda:
  • Játéktanulás, szövés, korongozás, gyöngyfűzés, gyertyamártás, 
  • Magyar Olajipari Múzeum kiállításainak megtekintése

Csütörtök:
  •  Népzenei bemutató, daltanulás
  •  korongozás, rongybaba készítés

Péntek:
  • Csuhéból játék készítése, batikolás, korongozás
  •  játékos vetélkedő

Jelentkezési határidő: 2011. június 15
Érdeklődni, valamint jelentkezni az alábbi címen lehet: Göcseji Múzeum, 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 176. Tel.: 92/314-537, fax: 92/511-972, irina@zmmi.hu
További információt ezen a linken található: Nyári tábor

Önkénteseket várunk!

Figyelem! Napjainkban egyre népszerűbbé válik az önkéntes munka. A Göcseji Falumúzeum is szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Fűnyírásra keresünk önkénteseket, akik időről időre lekaszálnák a Skanzen területén a füvet. Jelentkezni Varju András osztályvezetőnél lehet. Telefonszáma: 30-409-34-60
A segítséget előre is köszönjük!