... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2012. március 28., szerda

majd' elfelejtettem

ma délután újabb kiállítás nyílik nálunk az ásványokról.

 egyúttal az is ki fog derülni, hogy milyen lesz az első emeleti folyosó kiállítótérként.
szerintem klassz.

gondolkodásunk zöld,

és az életünkkel megpróbáljuk ezt követni. néha sikerül is. ami teljesen elképeszt, hogy mennyi mérget használunk otthon a háztartásban, miközben szódabikarbónával és esettel MINDEN megoldható, tessék utánaolvasni a zinternetten'. káprázatos. és a környezettudatosság mellett még egy - igazán ütős érv, természetesen az ár. 

látszólag ez nem muzeológia, de aki járt már valaha a skanzenben, az látni fogja az összefüggést.
:)

2012. március 26., hétfő

én elfogult vagyok

nekem könnyű. :) tegnap lezajlott a Göcseji Falumúzeumban az első Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvény, és mindent egybevetve sikeresen zajlott, az eladóknak sem volt rossz, de ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan a foglakoztatóházban zajlott: kedves oltó-embereink órákon át nem kaptak a tömegtől lélegzetvételnyi időt sem, annyi sok ember jött, és oltatott régi magyar gyümölcsfajtát. mindezt egyébként is elmeséltem volna, de erről meg mindenképpen eszembe jutott, még jó, hogy a falumúzeumot is zalai specialitásnak tartják a kedves helyi emberek, még jó, már kezdtem volna épp felhúzni az orrom.
:)

2012. március 19., hétfő

Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja

lesz március 25-én, és ezt a Göcseji Falumúzeumban is megtartjuk, mégpedig -váratlan módon - gyömölcsfaoltással. Az egyház ezen a napon Jézus fogantatását ünnepli, a nap elnevezése onnan ered, hogy a fák oltását ezen a napon szokták elvégezni. Göcsejben azt tartották, hogy amelyik fát ezen a napon oltják, azt nem szabad se letörni, se levágni, mert vér folyik belőle. Az az asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján érintkezik férjével, biztosan teherbe esik. 

Na de, mi lesz nálunk, az a kérdés, ugye. :) 

Aki szeretne megtanulni oltani, az megteheti, lesznek filmek, és igazi szakemberek bemutatót tartanak a gyakorlatban. Alany vásárolható, oltóágat pedig lehet hozni, de úgy tűnik, akad majd az is. Elkötelezett hívei vagyunk az ősi magyar fajtáknak, csak mondom. Meghívtunk olyan embereket, akik egészséges és helyi termékekkel foglalkoznak, például a Göcseji éléskamra kollektíváját, elfogadta a meghívásunkat Fülöp Zoltán, aki az életét tette az egészséges életmód népszerűsítésére, kint lesz Tóth Gábor barátunk, lesznek mindenféle mézek, lekvárok, gyógynövénykészítmények, teák, párlatok, sók, és más elképesztően klassz dolgok. Lehet enni-inni, állatot simogatni, ültetni egy cserjét - merthogy két porta közé most az lesz a kerítés, és az első 20 jelentkező az unokáinak is mutogathatja majd a keze nyomát a Göcseji Falumúzeumban. A kapu tíz órakor nyílik, találkozzunk vasárnap a Skanzenben!