... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2011. május 16., hétfő

rezi

A hétvégén Reziben jártunk egy múzeumpedagógiai program révén, mégpedig ún. régészeti témanapra kísértünk negyedikes gimnazistákat. A látvány más kiegészítő program nélkül is megér egy napot (meg azt a mintegy 10 gyalogos kilométert, amíg az ember fel, illetve lejut.)

Rezi várának romja a Meleg-hegy hirtelen letörő és elkeskenyülő, 418 m magas dolomitgerincének Zalaszántói-medencére néző fokán áll. A XIII-XIV. sz.-ban épült hegyi várból ma már csak a lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. A ma is álló 120-180 cm vastag falak magassága 8-10 m - a panoráma pedig csodálatos. 





3 megjegyzés:

  1. Sajnos sok tévedés olvasható a fenti bejegyzésben: a Meleg hegy nincs 418 méter, a várban található magassági pont (414 méter) erre a legjobb bizonyíték. A várból ha járt ott, akkor láthatta, hogy műemlékvédelmi helyreállítás után nemcsak a keleti és nyugati pengefal, hanem a lakótorony és a délnyugati valamint délkeleti kaputorony részei is állnak. A 10 gyalogos kilométer kissé túlzás, a falutól 6 km a Rezi vár. A falak magassága és vastagsága sem stimmel, na mindegy. A kilátás valóban gyönyörű...
    Tényszerű, pontos információt találhat a www.varak.hu oldalon, vagy kérjen házon belül a váron ásó régészektől (Dr. Vándor László, Havasi Bálint)
    Rezi Várbarátok Köre Egyesület

    VálaszTörlés
  2. Megtisztelő, hogy az Egyesület hozzánk szólt, köszönöm a pontosításokat. Mekkora a falak vastagsága, és magassága?(Ha már elkezdtük a rendrakást.)Javaslom az internet egészén kijavítani a tévesen szereplő adatokat.

    VálaszTörlés
  3. nagyon szép vár, jó lehetett ott lenni :)

    VálaszTörlés