... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2011. július 29., péntek

Gönczi Ferenc

Ma 150 éve, 1861. július 29.-én született Gönczi Ferenc Göcsej kutatója, leírója. Meg is ünnepeltük, remélem lesznek autentikus fotók is, ezért a szoborlap.hu-nak köszönet.


Végezetül pedig egy idézet, magától az etnográfustól, amely a "Göcsej, s kapcsolatosan Hetés vidékének és népének összevontabb ismertetése" című, 1914-ben, Kaposvárott megjelent könyvének előszavában olvasható:
„Ha a munka egyben-másban esetleg nem sikerült a kívánt mértékben, megnyugtat egyrészről az a tudat, hogy maga a néprajzi anyag, amelyet nagy nehézséggel összehordtam, soha el nem muló, sőt, folyton fokozódó értékü; másrészt pedig, hogy Göcsej és Hetés néprajzi ismertetésével a magyarságnak rendkívül fontos, kiválóan figyelemre méltó szellemi hagyatékát mentettem meg, mely különben túlnyomó részben örökre elveszett volna.”
1914. március 1. 

1 megjegyzés:

  1. Gönczi Ferenc sokkal jelentősebb tevékenységet végzett, mint azt gondolnánk. Tevékenysége nem kellően nagyra értékelt. A méltatások és a tényközlések is felületesek. A megye központi múzeumát, a földrajzi és néprajzi tájat jelentő Göcsejről helyesebb lenne róla elnevezni. Ez a minimum, ami Gönczinek jár.

    Szóládi József író, szerkesztő

    VálaszTörlés