... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2012. június 28., csütörtök


Megszűnik egy óvoda Zalaegerszegen. Városuk lakói hajdan a színházra gyűjtött pénzt ajánlották fel az „angyalkert” létrehozására, 1893-ban építette Öszterreicher Samu helyi építőmester az emeletes épületet, tágas termekkel, apró, hangulatos udvarral az egykori földszintes polgárházak ölelésében. Az óvodai csoportok gyermekeit az óvónők, dadák lelkes generációi terelgették a folyosó díszes vaskorlátja mentén.
Mosolyogtunk, amikor a babákból, fotókból, játékokból, összeállított emlékező kiállítás megnyitóján (2012. június 20.) láthattuk a Göcseji Múzeum fotóiból, az óvónők gyűjtéseiből készült válogatást, a szívünknek különösen kedves darabokat, Laurencsik Ferencé óvónő babáit, Nagyné Fráter Blanka oklevelét, csoportképeit, Balassa Gyuláné nagykanizsai óvónő bábuit.  Örömmel hallgattuk a városi énekkar harmonikus, kedves dallamait. Majd a ház falán felavatásra került egy szép tábla, hirdetve: a város védett épülete, egykori óvoda előtt állunk.
Az Ady utcai óvoda azon kevés középületek egyike a városban, mely mindeddig, 119 esztendeig betöltötte azt a szerepet, melyet neki szántak. Oromzatáról nemrégiben eltűnt az obeliszk, mintegy jelezve: javításra már nem kerül pénz. Határozatot hoztak, hogy az intézmény átkerült a Kis utcába. Megértjük, hogy sok esetben szükséges a racionalizálás, bizonyára lehet ezt a búcsút örömünnepként is értékelni.
Mégis, talán nem én vagyok az egyetlen, aki meghatódott a bensőséges ünnepségen. Csak az angyalka mosolyog időtlenül a magasban, az épület félköríves oromzatán.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése