... múzeumi mindennapokról mindenkinek

2012. július 26., csütörtök

Szép nap volt…



2012. július 14-én falunap volt Ormándlakon, különleges ünnep a kis falu számára, mert megjelent az Ormándlak krónikája című kötet, ennek bemutatására is sor került ezen a napon. Kaján Imre megyei múzeumigazgató méltatta a Zalai kismonográfiák sorozat 10. darabját, ezt követően a szerző, Cseh Valentin, a Magyar Olajipari Múzeum történésze tartott diaképes bemutatót néhány különös, a település újkori sorsát meghatározó, a kötetben is olvasható történettel fűszerezve.
Méry József polgármester köszöntőjében kijelentette, hogy büszkén támogatták és fogadják a gazdagon illusztrált könyvet. Benne a Göcseji Múzeum régészeti leletei, adattári és történeti fotói, a Magyar Országos Levéltárban őrzött oklevelek, a Zala Megyei Levéltárban fellelhető dokumentumok, s főként a falu mai és egykori lakóitól gyűjtött 20. századi családi képek láthatók.
Jó alkalom volt ez számomra, hogy felfedezzem a valamikor elzárt falut, melyről sokat hallottam már, ugyanis középkori történetének harcias képviselőiről a Zalai Múzeum most készülő, 21-es kötetében is olvashatunk majd egy alapos tanulmányt Cseh Valentin tollából.
Történész muzeológusként azonban a közelmúlt és a jelen is érdekel. Szinku Mihály zalatárnoki állatorvossal és Bukics János méhésszel kisétáltunk a temetőbe, ahol megnéztük az Európai Uniós támogatással felújított Somsich, később Dervarics (jeles birtokosai voltak a falunak) kriptát, a régi temető helyén található millenniumi emlékparkot, a rendezett utcákat, az egykori tűzoltó szertár bájos, kakasos bádogtornyát, a megóvott tűzoltókocsit, a templom előtt álló emlékművet. Rövid, de gazdag élményt adó a leltár, bár némiképp melankolikussá tett a pusztuló tömésház növényekkel benőtt maradványa, és az egykori iskola falát átütő kályhacső látványa.















Az élmények sora bővült a szőlőhegyen, ahol kedves invitálásra a Cseh rezidenciát, majd Bukics János méhészetét ismerhettük meg. Itt a szépen karbantartott almás és a szőlőlugasok mellett az 
elbűvölő virágoskertben kardvirágok, kánnák, dáliák, körömvirágok megszámlálhatatlan sokaságában, a színesre festett méhkasokban, döngicsélő lakóiban, s leginkább az emberi szorgalom eredményében gyönyörködhettünk. Szép nap volt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése